23 Aralık 2014 Salı

Peeling

Peeling Nedir


Bu yazımda size peelingin ne olduğunu ne işe yaradığını, peelingin faydalarını ve türlerini aktarmaya çalışacağım. İngilizceden dilimize geçen bir sözcüktür "peeling" peelingin bizdeki kelime karşılığı soyma anlamına gelir. Genellikle deri soyma manasında kullanılır. Peeling cildi soyma manasında kullanılan kozmetik iyileşme sağlayan bir bakımdır. Peeling sayesine cilt lekeleri, sivilce izleri, batıklar, topuk çatlakları, dudak çatlakları, için bakım yapılır. Peelingin bir diğer türü olan kimyasal peeling ise daha etkili sonuçlar veren bakımlardır.

Peeling Türleri



Peeling kullanılan malzemeye göre dörde ayrılabilir. Bunlar fiziksel peeling, kimyasal peeling, bitkisel peeling ve lazer ışık peeling olarak ayrılabilir. Bu guruplandırma kullanılan mallzemelerle belirlenir. Fiziksel peeling derinin sert cisimler yardımıyla soyulması yöntemidir. Kimyasal peeling kimyasal asitler yardımıyla yapılan peeling türüdür. Bitkisel peeling bitki özleriyle yapılan peelingdir, aslında bu da bir çeşit kimyasal peelingdir bitkilerdeki asitlerin etkisinden faydalanır. Lazer peeling ise lazer ışınları yardımıyla yapılan peelinge verilen isimdir.

Fiziksel Peeling


Bazı cisimler yardımıyla cildin soyulması yöntemidir. Bu maddeler kese, kabak lifi, meyve çekirdekleri, şeker, tuz, kahve gibi ince taneli maddelerle cildin soyulmasıdır. Cilde sürülen maddeler ölü deriyi uzaklaştırır. Zaten peeling maskesi ve peeling ürünlerinde bu maddeler oldukça sık kullanılır, tuz, şeker, kahve, meyve çekirdeklerinin kabukları gibi maddeler fiziksel peeling yani deri soyulması için kullanılır.

Kabak lifi, lif şeklinde örülmüş ürünler, şeker, kahve, meyve çekirdekleri cildi çizerek ölü deriyi uzaklaştırır. Peeling türleri içerisinde en az etkili olan türüdür aslında. Normalde yüzünüzü yıkamanız bile peeling etkisi yapar, yani cildinize yaptığınız her işlem fiziksel olarak soyulma etkisi gösterir. Özellikle sıcak su ve sabun yardımıyla hamamlarda veya banyoda yaptığınız işlemde kir çıktı dediğiniz şey aslında ölü deridir. Bu da fiziksel peelingdir. Fiziksel peeling cildi hafifçe soyar ve sonrasında çok bakım istemeyen bir metoddur. Ancak dikkat edilmesi gereken şey, cildin fiziksel peelinge fazala maruz bırakılmamasıdır. Cildinize sürekli fiziksel peeling yaparsanız cildinizi aşındırırsınız.

Bitkisel (Green) Peeling


Aslında bir çeşit kimyasal peelingdir bitkisel peeling yani green peeling, buradaki asıl amaç bitkilerin içinde bulunan kimyasal asitlerle cildi soymaktır. Bir nevi yeşil pazarlama ve bitkisel bakımla birlikte yaygınlaşan bir metoddur. Bitkisel peeling de amaç bitkilerde bulunan asitlerle cildi soymaktır. Bunun için huş ağacı, at kestanesi, at kuyruğu, söğüt kabuğu, karanfil, melisa, adaçayı, cadı fındığı, ginseng, ısırgan otu, menekşe, sarı sabır otu, yosun, papatya, sinir otu, ciğer otu, papaya, avokado, gibi bitki ve meyvelerden elde edilen özlerle yapılır.

Bitkisel isimi pazarlamada kolaylık sağladığı ve insanlar asitle cilt soyma denildiğinde korktukları için bu isim verilir, ama bitkisel peeling de bitki içerisinde bulunan salisilik asit, retinoik asit (a vitamini), glikolik asit, malik asit, mandelik asit, laktik asit, gibi asitli maddelerden yararlanılır, hatta bitkisel karışımın içerisine bu asitler ilave edilir. Zaten bu yüzden bitkisel peelinge kimyasal peelingin bir türevi demek daha doğrudur, Bitki özlerinde asit yoğunluğu az olduğu için asla kimysal peeling gibi etkili bir yöntem değildir. Tabi bazı ürünlerde direkt kimyasal peeling asitleri kullanıldığı için etkisi yükselmektedir. 


Kimyasal Peeling


En etkili peeling türüdür. TCA, AHA (alfa hidroksi asit) ve BHA (beta hidroksi asit) gurupları kullanılarak yapılan peeling türüdür. Dünyada en yaygın kullanılan etkili peleing türü olan kimyasal peeling diğer peeling yöntemlerine göre çok daha etkili ve hızlı sonuç verir. Kullanılan asit türü oranı ve uygulamaya göre çok çeşitli bakımlar yapılmaktadır.

Cilt lekeleri, güneş lekeleri, sivilce izleri, ameliyat izi, jilet izi, faça izi, yanık izi, gözenekler, skarlar, nasır, mantar, saçkıran, dövme silme, hpv gibi çeşitli güzellik ve bakım konuları ile sağlık problemlerinde kimyasal peeling uygulaması yapılır. 

En çok kullanılan asit tca (trikloroasetik asit) olmakla birlikte aha yani alfa hidroksi asitler (glikolik asit, laktik asit, madelik asit), bha beta hidroksi asitlerden (salisilik asit) ve fnol kullanılmaktadır ama fenol daha derin soyma yapan bir asittir.

Lazer Peeling


Lazer ışınları yardımıyla yapılan soyma işlemine verilen isimdir. Işın peeling de denilir. Bu yöntemdeki asıl amaç lazer ışıklarıyla cildin soyulması ve derinin yenilenmesidir. 

Yazı burada bitiyor merak ettiklerinizi yorumdan sorun seve seve cevaplarım. Ayrıca konuyla ilgili olarak evde kimyasal peeling yazıma bakabilirsiniz
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Kimyasal peeling hakkında bilgiler içeren bir blog yazarıyım. Kimyasal peelingle alakalı bu blogu 2014 yılından beri yayında bulunduruyorum. Blogumda edindiğim bilgileri objektif olarak sizlerle paylaşmaktayım. Ancak bu yazdıklarımının tıbbi tavsiye ve tedavi içerikli olduğu manasına gelmesin. Kİmyasal peeling konusunda bu bloğu yazmaktaki amacım bilginin paylaşılmasına naçizane katkı sağlamak.

Benzer Yayınlar

Peeling
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş