23 Aralık 2014 Salı

AHA Peeling

AHA (Alfa Hidroksi Asitler)


Peeling işleminde en sık kullanılan gurup şüpesiz ki aha yani alfa hidroksi asit gurubudur. Bu asitler, glikolik asit, laktik asit, malik asit, mandelik asit, tartarik asit gibi asitlerdir. Bu asitlerden en sık glikolik ve laktik asit kullanılır. AHA sadece kimyasal peeling işlemi için değil kozmetik ürünlerde de kullanılmaktadır.


AHA Peeling Nedir



AHA Peeling

Alfa hidroksi asitlerle yapılan işleme aha peeling denmektedir. Bu asitlerden en çok kullanılanı glikolik asit ve laktik asittir, alfa hidroksi asitlerle yapılan cilt soyma işlemine kimyasal peeling adı da verilmektedir. Laktik asitle yapılan peelinge süt peelingi de denmektedir, şeker kamışından elde edilen glikolik asit içinde şeker peelingi vb. isim kullanılır.

Laktik Asit Peeling


Süt ve yoğut gibi maddelerden elde edilen laktik asitle yapılan kimyasal peelinge laktik asit peeling denmektedir. Süt peelingi olarak da adlandırılan bu peeling çeşidinde, cilt %50 ve daha yukarı oranlarda laktik asitle soyulur. Laktik asitin düşük oranları nemlendirici olarak kozmetik üretiminde de kullanılır. Kimysal peeling asitleri içerisinde en zayıfı laktik asittir.

Glikolik Asit Peeling


Şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilen veya sentetik olarak sentezlenen şeker asitine verilen bir isimdir glikolik asit. Kimyasal peeling işlemlerinde en sık kullanılan asittir glikolik asit. Oldukça etkili bir kimyasal asittir glikolik asit günlük bakımda ve dermokozmetikte de kullanılan bir asit türüür, kozmetik ürünlerde %2 ile %10 arasında çeşitli oranlarda kullanılır. Kimyasal peeling içinse %25 ile %70 oranlarında kullanılır. 

Mandelik Asit Peeling


Acıbademden elde edilen bir asit türevidir, çok sık kullanılmamakla birlikte, diğer aha asitlerle karıştırılarak kullanılan bir kimyasal peeling asitidir mandelik asit. Kimyasal peeling yapmak için saf kullanılması oldukça nadirdir.

AHA Peeling Nasıl Yapılır


Cilt problemine göre belirlenen oranda glikolik asi veya laktik asit veya aha asitler karışımı temizlenen cilde uygulanır ve 2 ila 5 dakika arasında beklenildikten sonra asit su ile yıkanarak sonlandırılır. Sonlandırılma işleminden sonra cilde genellikle, çinko oksit, b5 vitamini, e vitamini, medacassol içeren bir merhem uygulanır. 

AHA Peeling Faydaları


Aha peeling özellikle cilt lekesi, güneş lekesi, kırışıklıklar, sivilce izleri, batık izleri, el lekesi, topuk çatlakları, gibi durumlarda tercih edilen oldukça faydalı bir kimyasal peeling asit gurubudur. Asitler tek başına veya karışım olarak uygulanarak özellikle hafif lekeler ve izler üzrinde kimyasal peelingle cildin kendini yenilemesi ve lekelerle izlerin tedavi edilerek ortadan kaldırılması amaçlanır. AHA peelingin iz ve leke haricinde, günlük bakımda da benzer amaçlarla faydalanılan ürünler içerisinde bilhassa dermokozmetiklerde kullanılır. 

AHA Peeling Yaptıranlar


AHA Peeling
AHA asitlerle peeling yaptıranların, ciltlerini aşırı sıcak ve soğuktan ayrıca aşırı ışıktan korumaları gerekmektedir. AHA peeling yaptırdıtan sonra güneş ışınlarına karşı korunmak önemlidir. Bu korunma meselesi yüzünden aha peelingler genellikle sonbahar kış ve ilk baharın ilk aylarında yapılır. Bu aylarda ekstra bir güneş koruyucu eğer cildiniz çok hassas değilse ve %50 ve zeri aha yapılmadıysa gerekmez. Ama tedbirli olmakta fayda vardır. Yaz aylarında yapılan kimyasal peeling için güneşten koruyucu kullanarak kaçınmak güneşlenmemek gerekmektedir. AHA peelingi güzellik merkezlerinde yaptırabileceğiniz gibi evde sizde yapabilirsiniz. Son yıllarda güzellik merkezlerinde aha peeling için yüksek seans ücretleri istendiği için insanlar evlerinde kendilerine kimyasal peeling yapmaktadırlar. Asit oranını düşük seçerek cildinize göre belirleyeceğiniz herhangi bir aha asiti, cilinizde 3 dakika bekleterek suyla yıkamanız ve sonrasında soyulma döneminde çinko oksitli pişik kremi, e vitamini ve b5 vitamini ile bakım yapmanız yeterlidir.

Yazı burada bitiyor sorularınızı aşağıdaki yorumlardan bırakırsanız cevaplamaya çalışırım.
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Kimyasal peeling hakkında bilgiler içeren bir blog yazarıyım. Kimyasal peelingle alakalı bu blogu 2014 yılından beri yayında bulunduruyorum. Blogumda edindiğim bilgileri objektif olarak sizlerle paylaşmaktayım. Ancak bu yazdıklarımının tıbbi tavsiye ve tedavi içerikli olduğu manasına gelmesin. Kİmyasal peeling konusunda bu bloğu yazmaktaki amacım bilginin paylaşılmasına naçizane katkı sağlamak.

Benzer Yayınlar

AHA Peeling
4/ 5
Oleh

Soru Sor
avatar
Adsız
13 Temmuz 2016 01:44

Gramlarini da yazabilir misiniz bir de laktık asit glikolik asit salisilik Asit beraber bir karışım nasıl olur

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş